BRNO IMPROVISING UNIT

Soubor pro volně improvizovanou a experimentální hudbu, s těžištěm v přirozené nástrojové akustice funguje od roku 2012. Osobitý tvůrčí přístup, výrazně odkazující na soudobé zvukové tendence a estetiku evropského způsobu improvizace konce 20. století, nezapře svého zakladatele a vedoucí osobnost Pavla Zlámala. V kombinaci s hudební nepředpojatostí, otevřeností a soustředěném odevzdání se přítomnému okamžiku je generován hudební proud, jenž tzv. sám určuje svůj další vývoj.

Charakteristický kolektivní zvuk tělesa je docílen nejen využíváním potenciálu nástrojů až na hranici technických možností, ale i tím, jak jsou přehodnocovány jejich tradiční hudební role. S důrazem na spontaneitu hudebního vyjadřování produkuje BIU dynamickou a zároveň intimní hudbu, která je jedinečná nejen pro svou faktickou neopakovatelnost.

Ke spolupráci v ansámblu jsou zváni jak zkušení improvizátoři, tak i mladí muzikanti z různých hudebních oblastí. Soubor je jakousi platformou setkávání hudebníků se schopností žánrových přesahů a s nekomerčním smyslem pro společné objevitelství. Soubor, v němž není esenciální stejná hudební specializace nebo prostředí, ze kterého jednotliví hráči vzešli a jímž byli formováni, naopak, tato žádoucí rozmanitost je důležitým a atraktivním atributem potenciálu celého tělesa. Ansámbl tzv. v přímém přenosu a naplno uplatňuje filosofii vytváření vlastního originálu, čímž se staví do kategorické protiváhy většinově rozšířeným snahám vyhovět všem ustanoveným kritériím, aplikovat prověřené šablony a dosáhnout dokonalosti svých vzorů.

 

 

Pavel Zlámal - leader, tenor sax, clarinet, bassclarinet

Ivan Koubek - tuba

Vít Pospíšil - trombone

Mikuláš Koska - french horn

Martin Novák - french horn

Juraj Valenčík - doublebass

Barry Sims - guitar

James Turner - guitar

Vladimír Třebický - drums

Michal Wroblewski - alto sax

Vojtěch Janespal - doublebass